Hotspot – Chateau Chenonceau Het dameskasteel Loire vallei Frankrijk

Na een heerlijke vakantie is ook deze blog weer een hotspot. Ik verwacht dat de komende blogs wel vaker hotspots zullen zijn. Want we hebben veel gezien en veel gedaan op vakantie en er zijn een aantal prachtige plekjes die ik graag met jullie wil delen! In deze blog het mooiste kasteel van de Loire; Chenonceau.

Negen kastelen in 5 dagen bezoeken, dan weet je dat je in Frankrijk zit en wel in de Loire vallei. Het lijkt of er aan elk dwarsstraatje een kasteel gebouwd is. Erg leuk voor liefhebbers van geschiedenis en van architectuur zoals Ruud en ik. Daarnaast is het weer in deze streek heerlijk om wat te ondernemen. Rond de 25 graden. ’s Ochtends wat bewolkt en ’s middags breekt een heerlijk zonnetje door. We zijn geweest bij het kasteel van Langerais, Tours, Blois, we hebben een voorstelling bekeken bij het kasteel van Amboise, hebben Clos lucé,  Chambord en Cheverny bezocht en zijn in de prachtige tuinen van Villandry geweest. Maar het allermooiste was Chateau Chenonceau.

Het prachtige kasteelIMG_2546

Dit kasteel wordt het dameskasteel genoemd omdat er vooral vrouwen de dienst hebben uitgemaakt. Naast dat het een erg bijzonder kasteel is gebouwd over de rivier de Cher, spreekt mij het feit dat het een vrouwenkasteel is natuurlijk erg aan. Je ziet aan het gebouw dat het verfijnd is, er is een vrouwelijke hand aan te pas gekomen.

Als je aankomt in het plaatsje van het kasteel vraag je je af of je goed bent. Zo klein en zo weinig te beleven. Het kasteel is niet te missen, gelukkig, en het terrein is groots en commercieel opgezet. Maar wel smaakvol en ondanks dat het toeristisch is, is het zeker de moeite waard. De entree is rond de € 15,- het loont om vooraf kaartjes te kopen bij de VVV (office de tourisme). Hier bieden ze vaak (zeker in Langeais) kortingen op de entreegelden van de kastelen. Het is ook mogelijk om een kastelencombikaart te kopen maar dit scheelt niet veel.

Eerste blik op het kasteel
DSC_9881

Wij waren rond half 6 bij het kasteel. Het kasteel is in de zomer tot 8 uur geopend dus er was tijd genoeg. Op dit tijstip was het heerlijk rustig in het kasteel. Daarnaast was het licht op dit moment perfect om foto’s te maken.

Perfect licht!
IMG_2561

 

IMG_2536Het kasteel is gebouwd door Katherine Bohiers omdat haar man vaak op expeditie was. Zij bouwde het kasteel op een logge fundering van een oude vestingmolen. Met het risico dat het bouwwerk massief zou worden. Maar daar is de hand van de vrouw weer te zien. Het kasteel oogt helemaal niet massief maar juist speels en open. Er zijn een aantal hoogstandjes opgenomen in het kasteel. Zo is er een unieke trap. De trap is een van de eerste rechte trappen ter wereld. Daarvoor werden vooral wenteltrappen gemaakt. Ook de locatie van de keuken en de dienstwoningen is bijzonder en doordacht. De eerste twee pijlers waar het kasteel op gebouw is zijn uitgehouwen. De opening (de boog) in de fundering zorgt niet alleen voor openheid in het exterieur maar biedt ook de mogelijkheid om de boodschappen voor de grandioze feesten die in Chenoneau gegeven worden met de boot direct in de keuken af te leveren. Ah bezorgservice is er niets bij. Ook het interieur was bijzonder. Elke kamer heeft uitzicht op de rivier en is bijzonder stijlvol in gericht. Op een gegeven moment, als je er al een aantal hebt gezien is elk kasteelinterieur vergelijkbaar. Niet Chenonceau de kamers waren mooi en licht, verfijnd en je zag de hand van de vrouw. Vooral de werkkamer van Catherine de medici  vond ik erg mooi. De kamer van Louise van Lorreinen, compleet in zwart is bijzonder. De galerij over de Cher was een verademing. Licht en ruim met aan het eind een prachtige schouw en een enorm bloemstuk. Erg opvallend in bijna elk vertrek stond een perfect bijpassen bloemstuk met verse bloemen. Later werd mij duidelijk dat deze stukken elke week vers gebonden werden met bloemen uit de eigen kasteeltuin. Een leuke verrassing voor mij als bloemenliefhebber.

De werkkamer, het boodschappenplatform en de galerij
IMG_2494 IMG_2499 DSC_9899

Al met al is kasteel Chenonceau met al haar voogdessen zeker een bezoekje waard. Helaas ben ik het standaard souvenirtje (een mini kasteeltje) vergeten. Gelukkig is de eigenaresse van de fantastische B&B waar we verbleven zo lief om er eentje na te sturen!:D

De tuin en de verse bloemen
IMG_2557 IMG_2529 DSC_9933 DSC_9922

Fijne zondag!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *