Een heerlijke Cubaanse cocktail

India z’n Taj Mahal, Nederland z’n dijken, Ijsland z’n noorderlicht, Italië z’n kunst. Amerika z’n eetcultuur en Frankrijk de Eifeltoren,  Elk land heeft zijn highlights. Zo is het ook, eh niet met Cuba. Cuba heeft niet echt één highlight waarvoor je naar dit grote Caribische eiland afreist. Het was dan ook een van de meest avontuurlijke reizen die ik tot nu toe heb gemaakt. In de 9 dagen dat ik dit eiland overgereden ben, ben ik gaan houden van Cuba. Hoe afgezaagt dit ook klinkt. Cuba is als z’n wereldberoemde cocktails een heerlijke mix van zoet, zuur, scherp en zacht, fruitig, fris en verwarmend.

Juist de afwisseling, de bovengemiddelde schoonheid van alles wat Cuba te bieden heeft en de fantastische mensen maakt dat dit land snel boven aan je ‘must-visit’ lijstje moet. Natuurlijk kent de socialistische staat zijn ‘downsides’. En op sommige plekken krijg je echt wel van knoop in de maag. Maar de positiviteit van alle mensen die we gesproken hebben in welke persoonlijke situatie dan ook maakt dat je elk akelig snel kwijt raakt.

We hebben ruim 2000 kilometer gereden in 9 dagen en zijn elke dag in een ander gebied geweest. Hoewel de wegen in Cuba gatenkaas zijn is het een prima  bereisbaar land. En ik raad je aan om veel te reizen. Cuba is zo divers dat je zo veel mogelijk moet gaan zien.

p1130020 p1130047  p1130132-klein p1130152-klein

Wij hebben paardgereden in Viñales-vallei, snorkelen met zeepaardjes in tropisch water, met paard en wagen langs koloniale villa’s gereden, souvenirs gekocht op gezellige marktkraampjes, gezwommen onder een waterval, het graf van che guavara bezocht en mojito’s in mason jars gedronken in hippe barretjes.

In de collage een kleine impressie van de fantastische schoonheid van het land.

Impressie van 9 dagen Cubacollage-2016-11-12

20161026_132452-kleinZoals je weet ben ik dol op souvenirs! Ik heb een hele reistafel vol. Helaas zijn de standaard souvenirs zoals je die in elk land ziet niet verkrijgbaar in socialistisch Cuba. Sigaren en rum (6 euro voor 700 ml) zijn natuurlijk overal voor handen maar leuke aanvullingen voor de reistafel of interieur (nog beter) zijn toch nog wel lastig te vinden. Gelukkig waren er in Trinidad erg veel leuke marktkraampjes. Hier hebben we magneetjes gekocht, houtsnijwerk en en een mooie canvas tas van de Havana Club. En ook super mooie aardewerken terracotta-kleurige potjes. Toen ik het verhaal achter deze potjes te horen kreeg van de enthousiaste marktverkoper maakte mijn souvenirshart een sprongetje. Het zijn namelijk geen potjes maar kopjes. In deze schattige bekertjes wordt de lekkerste Cubaanse cocktail gemaakt namelijk de Canchánchara (uitgesproken zoals de weddingmars ‘daar komt de bruid’). Een cocktail met rum (what else), limoen en honing. En hoewel ik helemaal niet van honing houd is deze combinatie van zoet en zuur heel lekker.  Het potje staat nu bij mij op de salontafel en ik denk dat ik er binnenkort een Caribisch cactusje in doe!

 

img_3584Op de laatste dag kwamen we in Havana in een verzamelgebouw vol met souvenirs allemaal handgemaakt. Hier vond ik een super leuk oldtimer autootje van papier marché. Net als het kenmerkende straatnaambordje. Gelukkig dus ook nog iets voor op de reistafel! #winning :D.

Cuba is echt top! We genieten nog lekker na van het lekkere warme weer en het prachtige land maar kijken ook weer vooruit want de volgende vakantie is alweer geboekt! America here we come!

Fijne zondag.

Carine.

 

Misschien haar socialistische karakter of haar oldtimer auto’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *